Το έντερο αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος και συνδέει το στομάχι με τον πρωκτό. Το σχήμα του είναι ελικοειδές και συμβάλλει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών της τροφής και του νερού, που μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μεταφέρονται σε όλο τον οργανισμό.

 

Βασικές λειτουργίες του εντέρου

Το έντερο διακρίνεται σε λεπτό, παχύ και στο ορθό. Συγκεκριμένα, το λεπτό έντερο έχει μήκος 6 – 8m και χωρίζεται σε δωδεκαδάκτυλο, νήστιδα και ειλεό. Η τροφή περνάει από το στομάχι στο δωδεκαδάκτυλο και στη συνέχεια στη νήστιδα και στον ειλεό, πριν καταλήξει στο παχύ έντερο. Εκεί με τη συνεργασία του νευρικού και μυϊκού συστήματος γίνονται συσπάσεις, οι οποίες βοηθούν στην απορρόφηση υγρών και θρεπτικών ουσιών από τις τροφές πριν καταλήξουν στο παχύ έντερο.

Το παχύ έντερο αποτελεί το τελευταίο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Αρχίζει από το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου και καταλήγει στο ορθό και στη συνέχεια στον πρωκτό. Το παχύ έντερο έχει μήκος περίπου 2m. Χωρίζεται σε τμήματα, τα οποία είναι το τυφλό, το ανιόν κόλον, το εγκάρσιο κόλον και το κατιόν κόλον καταλήγοντας στο ορθό. Η βασική του λειτουργία είναι η απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, αλατιού και νερού και η δημιουργία των κοπράνων. Χιλιάδες βακτήρια, υγιή και επιβλαβή, κατοικούν στο παχύ έντερο. Η επονομαζόμενη αυτή χλωρίδα του εντέρου συμβάλλει σημαντικά στην διαδικασία της απορρόφησης.

Όταν το παχύ έντερο έχει τελειώσει τις βασικές του λειτουργίες και απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα, τα απόβλητα καταλήγουν στο ορθό και από εκεί εξέρχονται από τον οργανισμό.

 

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παθήσεις του εντέρου;

Οι παθήσεις του εντέρου είναι διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία του λεπτού και του παχέος εντέρου. Στις παθήσεις του εντέρου εντάσσονται:

  • Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Επηρεάζει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 40 χρονών και μπορεί να προληφθεί μέσω τακτικού ελέγχου.
  • Καρκίνος Ορθού: Ο καρκίνος του ορθού και του παχέος εντέρου αν και είναι παρόμοιοι στον τρόπο διάγνωσης, διαφοροποιούνται στην θεραπευτική αντιμετώπιση. Οι δύο καρκίνοι συχνά ομαδοποιούνται ως καρκίνος του εντέρου.
  • Ελκώδης Κολίτιδα: Είναι μία σπάνια φλεγμονώδη νόσος που οφείλεται σε λοιμώξεις του εντέρου, προσβάλλοντας συνήθως το ορθό και το αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.
  • Νόσος του Crohn: Είναι μία φλεγμονώδης πάθηση που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του εντέρου. Πολύ συχνά μπορεί να παρουσιάσει παρόμοια χαρακτηριστικά με την ελκώδη κολίτιδα. Τα συμπτώματα της νόσου είναι ο έντονος κοιλιακός πόνος, αίμα και βλέννα στα κόπρανα και διάρροια.
  • Εκκολπωματίτιδα: Η πάθηση αυτή προκύπτει όταν τα εκκολπώματα επιπλακούν από φλεγμονή ή μολυνθούν. Συχνά συμπτώματα της είναι ο κοιλιακός πόνος με δυσκοιλιότητα και σημεία φλεγμονής.
  • Πρόπτωση ορθού: Εμφανίζεται όταν ένα τμήμα του ορθού ή ολόκληρο το τοίχωμα του ορθού προβάλλει δια μέσου του πρωκτού.
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Είναι μία εντερική διαταραχή που προκαλεί κοιλιακό άλγος, δυσφορία, φούσκωμα και διάρροια ή δυσκοιλιότητα, χωρίς εμφανή παθολογία.
  • Κοιλιοκάκη: Πρόκειται για τη δυσανεξία στα τρόφιμα με γλουτένη και επηρεάζει τη λειτουργία του λεπτού εντέρου.
  • Εντερική απόφραξη (ειλεός): Ένα τμήμα του λεπτού ή του παχέος εντέρου μπορεί να συστραφεί ή και να σταματήσει να λειτουργεί προκαλώντας πόνο, εμετό και διάρροια.
  • Διάρροια: Οφείλεται σε ήπιες λοιμώξεις του λεπτού και του παχέος εντέρου.
  • Η μόλυνση με το βακτήριο της σαλμονέλας
  • Η δυσκοιλιότητα

 

loogo

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον Dr. Παναγιώτη Γεωργίου:

+30 698 826 6898
+30 21 0686 2040 (7:30 – 15:00)
info@georgioumd.gr

 

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω κάποιο πρόβλημα με το έντερο;

Η υγεία του εντέρου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαδικασία της πέψης και για τη γενικότερη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Πολλές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθεί ένα άτομο ότι έχει προσβληθεί από κάποια πάθηση στο έντερο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που προειδοποιούν για τις παθήσεις του εντέρου όπως:

  • Η απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους
  • Το φούσκωμα
  • Η διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Η αιμορραγία κατά την κένωση
  • Η κακή συγκέντρωση
  • Η κούραση και αδυναμία
  • Το άγχος (γιατί στο έντερο παράγονται κάποιες ορμόνες)
  • Η εμφάνιση δερματικών προβλημάτων

Τα περισσότερα συμπτώματα που παρουσιάζει ένας ασθενής είναι κοινά για όλες τις παθήσεις του εντέρου. Η διαφοροδιάγνωση βασίζεται στην λήψη ιστορικού και στην κλινική εξέταση του ασθενή από εξειδικευμένο ιατρό.

 

 

Ποια είναι συνήθως η θεραπεία για τις παθήσεις του εντέρου;

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα την πάθηση του εντέρου που αφορά. Ανάλογα, λοιπόν, τη διάγνωση και το στάδιο που βρίσκεται η κάθε πάθηση, προτείνεται συντηρητική, δηλαδή με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, είτε χειρουργική αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση όμως, κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται ξεχωριστά με τις ανάγκες του κάθε ασθενή να είναι πάντα η προτεραιότητά μας.

 

Σε ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ;

Για την αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου, χρειάζεται να απευθυνθείτε σε ένα Χειρουργό Παχέος Εντέρου & Ορθού (Colorectal Surgeon). Οι ιατροί που κατέχουν αυτή την υποειδικότητα, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση και διαθέτουν εμπειρία και  εξειδικευμένες γνώσεις στις παθήσεις του εντέρου και του πρωκτού. Ο ιατρός, μέσω της διάγνωσης, θα κρίνει τη σοβαρότητα της πάθησης και θα σας προτείνει τη βέλτιστη θεραπεία για την αντιμετώπιση της.

Ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργίου είναι Γενικός Χειρουργός και Χειρουργός Παχέος Εντέρου και Ορθού. Είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των περιστατικών του Καρκίνου Παχέος Εντέρου & Ορθού. Έχει εκπαιδευτεί σε παγκοσμίου φήμης κέντρα αναφοράς στη Μεγάλη Βρετανία, όπως το St Mary’s, Royal Marsden, St Mark’s and Hammersmith Hospitals. Είναι ιδιαίτερα καταρτισμένος σε προηγμένες τεχνικές θεραπείας, όπως η Λαπαροσκοπική Χειρουργική.