Όταν συζητάμε θέματα υγείας που σχετίζονται με τη χοληδόχο κύστη, οι πέτρες στη χολή συχνά μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι μια διαφορετική παθολογία που χρήζει της προσοχής του ασθενή. Αν και είναι λιγότερο συχνή πάθηση σε σχέση με τη χολολιθίαση, η κατανόηση των πιθανών κινδύνων τους είναι ζωτικής σημασίας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης, τα πιθανά συμπτώματά, τις αιτίες και τις διαθέσιμες θεραπείες.

 

Τι είναι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι βλάβες που προεξέχουν (προεκβολές) του βλεννογόνου (εσωτερική επένδυση της χοληδόχου κύστης).

Συνήθως η διάγνωση είναι τυχαία μετά από υπερηχογράφημα ή μετά από την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (Ρομποτική/Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή). Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστεως μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος, από μερικά χιλιοστά έως εκατοστά. Η πλειοψηφία των πολύποδων της χοληδόχου κύστης δεν είναι καρκινικοί αλλά καλοήθεις. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

 

Πόσο συχνός είναι ο πολύποδας στη χολή;

Ο πολύποδας στη χολή εμφανίζεται σε περίπου 3% των ανθρώπων που υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα της χοληδόχου κύστης.

 

Αιτίες των πολύποδων της χοληδόχου κύστης

Τα ακριβή αίτια της δημιουργίας των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης δεν έχουν πλήρως εξακριβωθεί, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στον σχηματισμό τους:

  • Πολύποδες χοληστερόλης: είναι ο  πιο συχνός τύπος πολύποδα της χοληδόχου κύστης. Σχετίζονται με εναποθέσεις χοληστερόλης στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης.
  • Φλεγμονή: Η χρόνια φλεγμονή της χοληδόχου κύστης μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό πολυπόδων.
  • Χολολιθίαση: Η παρουσία χολόλιθων μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη πολύποδων.
  • Κληρονομικό Ιστορικό: Ένα οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων της χοληδόχου κύστης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

 

Συμπτώματα των πολύποδων της χοληδόχου κύστης

Ο πολύποδας στη χολή συνήθως δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια απεικονιστικών εξετάσεων για άλλες καταστάσεις.

Ωστόσο, όταν τα συμπτώματα εκδηλώνονται, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στην πάνω δεξιά κοιλιακή χώρα
  • Ναυτία ή έμετος
  • Φούσκωμα μετά από γεύματα

Θυμηθείτε, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και μπορεί να μοιάζουν με άλλα προβλήματα της χοληδόχου κύστης ή της κοιλιάς. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο κοιλιακό άλγος, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

 

Διάγνωση και Θεραπεία

Διάγνωση: Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης συνήθως ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια μιας υπερηχογραφικής εξέτασης. Μόλις εντοπιστεί, το μέγεθος του πολύποδα γίνεται καθοριστικός παράγοντας για τον τρόπο διαχείρισής του. Οι πολύποδες μεγαλύτεροι από 1 cm έχουν αυξημένη πιθανότητα να είναι κακοήθεις ή να εξελιχθούν σε κακοήθεια.

Θεραπεία: Οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και τη φύση του πολύποδα στη χολή

Παρακολούθηση: Μικροί πολύποδες (κάτω από 1 cm) συχνά παρακολουθούνται με περιοδικούς υπερήχους.

Ενδείξεις για Χειρουργική επέμβαση:

  • Πολύποδες μεγαλύτεροι ή ίσοι με 1 εκ
  • Πολύποδες με ταχεία ανάπτυξη
  • Πολύποδες που μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα
  • Ύποπτος πολύποδας για καρκινική εξαλλαγή
  • Η παρουσία πολλών πολύποδων είναι σχετική ένδειξη λόγω της δυσκολίας παρακολούθησης και πρέπει να συζητηθεί με τον ασθενή.

 

Πολύποδας στη Χολή – Θεραπεία

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι η αφαίρεση της Χοληδόχου Κύστεως. Μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά και η  επέμβαση ονομάζεται Λαπαροσκοπική / Ρομποτική Χολοκυστεκτομή.

 

Πρόληψη

Δεν υπάρχει οριστικός τρόπος πρόληψης των πολύποδων της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η ισορροπημένη διατροφή και η διαχείριση της χοληστερόλης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των. Οι τακτικοί έλεγχοι και η εγρήγορση κατά την παρουσία κοιλιακού πόνου ή δυσφορία μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση.

loogo

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον Dr. Παναγιώτη Γεωργίου:

+30 698 826 6898
+30 21 0686 2040 (7:30 – 15:00)
info@georgioumd.gr