Τι είναι η Πρόπτωση Ορθού;

Η πρόπτωση του ορθού εμφανίζεται όταν το ορθό – το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου – ολισθαίνει δια μέσω του πρωκτού και μπορεί να προβάλλει έξω από τον πρωκτό δημιουργώντας προβλήματα με την αφόδευση.

πρόπτωση ορθού

Η πρόπτωση του ορθού είναι συχνή σε ενήλικες με μακροχρόνιο ιστορικό δυσκοιλιότητας, νευρολογικές παθήσεις ή διαγνωσμένη αδυναμία στους μύες του πυελικού εδάφους. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ειδικά στις γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών κυήσεων ή άλλων πυελικών επεμβάσεων.

 

Τύποι Πρόπτωσης Ορθού

Υπάρχουν τρεις τύποι πρόπτωσης:

 • Ολική πρόπτωση ορθού: Το ορθό προεξέχει από τον πρωκτό.
 • Μερική πρόπτωση ορθού: Μέρος της ορθού ωθείται προς τον πρωκτό αλλά δεν προεξέχει από τον πρωκτό.
 • Εσωτερική πρόπτωση ορθού: Το ορθό έχει αρχίσει να ολισθαίνει, αλλά δεν έχει φτάσει τα όρια των σφιγκτήρων.

 

Ποιοι είναι οι αιτίες εμφάνισης της πρόπτωσης ορθού;

Η πρόπτωση ορθού μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων. Μερικά από τα αίτια ή προδιαθεσικούς παράγοντες είναι:

 • Χρόνια Δυσκοιλιότητα ή Διάρροια
 • Μεγάλη Ηλικία: Οι μύες και οι σύνδεσμοι στον ορθό και στον πρωκτό αποδυναμώνονται καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται γενικότερη αδυναμία κατά τη στήριξη των οργάνων της περιοχής.
 • Προηγούμενος Τραυματισμός στην περιοχή
 • Πολλαπλές κυήσεις/τοκετοί
 • Χειρουργεία πυέλου (π.χ. υστερεκτομή)
 • Νευρική βλάβη: Η νευρική βλάβη επηρεάζει την ικανότητα των μυών να σφίγγουν και να χαλαρώνουν. Μπορεί να προκληθεί από εγκυμοσύνη, δύσκολο τοκετό στον κόλπο, παράλυση του πρωκτικού σφιγκτήρα, τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, τραυματισμό στην πλάτη / χειρουργική επέμβαση στην πλάτη ή / και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις της πυελικής περιοχής.
 • Αδυναμία του πρωκτικού σφιγκτήρα
 • Νευρολογικά προβλήματα, όπως ασθένεια νωτιαίου μυελού ή διατομή νωτιαίου μυελού

Άλλες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόπτωση του ορθού είναι παθήσεις ή λοιμώξεις όπως ο διαβήτης, η κυστική ίνωση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

loogo

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον Dr. Παναγιώτη Γεωργίου:

+30 698 826 6898
+30 21 0686 2040 (7:30 – 15:00)
info@georgioumd.gr

 

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της πρόπτωσης του ορθού;

Τα συμπτώματα της πρόπτωσης ορθού περιλαμβάνουν αίσθημα πληρότητας (τεινεσμός) ή διόγκωσης της περιοχής του πρωκτού, κυρίως κατά την αφόδευση. Οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν αιμορραγία κατά την κένωση και να θεωρήσουν εσφαλμένα ότι τα συμπτώματά τους οφείλονται σε αιμορροϊδοπάθεια. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η πρόπτωση θα χειροτερεύει μέχρι να γίνει κλινικά πιο εμφανής, με το ορθό να προβάλλει από τον πρωκτό.  Ένας εξειδικευμένος Χειρουργός Εντέρου και Ορθού είναι σε θέση να διαγνώσει εάν πρόκειται για αιμορροΐδες ή πρόπτωση ορθού και να προτείνει την ανάλογη θεραπεία.

Άλλα πρόσθετα συμπτώματα της πρόπτωσης ορθού μπορεί να είναι:

 • Ερυθρή μάζα που προβάλλει από τον πρωκτό μετά από κένωση
 • Αίσθημα ύπαρξης εξογκώματος έξω από τον πρωκτό
 • Πόνος στον πρωκτό
 • Αιμορραγία ή βλεννώδεις κενώσεις
 • Ακράτεια αερίων, υγρών ή κοπράνων

πρόπτωση ορθού

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί σωστή διάγνωση, ο ιατρός θα λάβει αρχικά το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει σε ειδική κλινική εξέταση, ώστε να προσδιορίσει το είδος και τη σοβαρότητα της πρόπτωσης. Η κλινική εξέταση απαιτεί τη συνεργασία του ασθενή προκειμένου ο ιατρός να εξετάσει τον πρωκτό σε διάφορες φάσεις (ηρεμία, σύσφιγξη, εξώθηση) και να εντοπίσει  τη πρόπτωση και το βαθμό αυτής. Επιπλέον, κατά τη διάγνωση, θα εκτιμηθεί κλινικά η κατάσταση του σφικτηριακού μηχανισμού καθώς και η ύπαρξη ορθοκήλης ή και εντεροκήλης, κυρίως στις γυναίκες.

Ο ιατρός ενδέχεται να χρησιμοποιήσει και αρκετές εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διάγνωση της πρόπτωσης ορθού ή/και άλλων προβλημάτων του πυελικού εδάφους, ώστε να προσδιοριστεί η καλύτερη επέμβαση. Οι εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν από τον ασθενή είναι:

 • Πρωκτικό Υπερηχογράφημα
 • Πρωκτοσκόπηση
 • Κολονοσκόπηση
 • Πρωκτική Μανομετρία
 • Μαγνητική Τομογραφία Αφοδευσιογράφημα

Με τις παραπάνω απεικονιστικές μεθόδους, ο ιατρός είναι σε θέση να εξετάσει τον λειτουργική ανατομία της αφόδευσης, να αποκλείσει άλλες ασθένειες του παχέος εντέρου και του ορθού και να ελέγξει την λειτουργία των σφικτήρων. Τελικά, θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει με ακρίβεια τα ανατομικά και λειτουργικά αιτία του προβλήματος και να προτείνει την καλύτερη θεραπεία αντιμετώπισης του.

 

Πρόπτωση Ορθού: Επιπλοκές

Οι επιπλοκές από τη πρόπτωση ορθού περιλαμβάνουν:

 • Έλκη τα οποία μπορεί να αιμορραγούν.
 • Η μακροχρόνια πρόπτωση ορθού μπορεί να επηρεάσει τα σφιγκτηριακό μηχανισμό και να οδηγήσει σε ακράτεια κοπράνων.
 • Η πρόπτωση ορθού η οποία δεν μπορεί να μειωθεί μπορεί να οδηγήσει σε στραγγαλισμό του ορθού και αποτελεί επείγουσα χειρουργική κατάσταση, κατά την οποία ο ασθενής πρέπει να αποταθεί στο ιατρό ή χειρουργό του.

 

Πρόπτωση Ορθού: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπεία επιλογής για την πρόπτωση του ορθού είναι συνήθως η χειρουργική επέμβαση για την επαναφορά του ορθού. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης που συνιστά ο Χειρουργός εκτιμάται από διάφορους παράγοντες όπως η συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς, η ηλικία, το είδος και η βαρύτητα των συμπτωμάτων της πρόπτωσης.

proptwsi-orthou proptwsi-orthou

Διακοιλιακές Επεμβάσεις

Οι διακοιλιακές επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω του κοιλιακού τοιχώματος μειώνοντας την πρόπτωση με διάφορες τεχνικές αναλόγως της ανατομίας του προβλήματος. Πραγματοποιούνται με γενική αναισθησία και είναι η προσέγγιση που χρησιμοποιείται συχνότερα σε υγιείς ασθενείς.

Οι τύποι διακοιλιακής επέμβασης είναι συνήθως δύο:

 • Ανοιχτή διακοιλιακή ορθοπηξία: Μπορεί να πραγματοποιηθεί συμπληρωματικά με εκτομή ενός τμήματος του παχέος εντέρου, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει ιστορικό μακροχρόνιας δυσκοιλιότητας.
 • Λαπαροσκοπική πρόσθια ορθοπηξία με/χωρίς πλέγμα: Η συγκεκριμένη επέμβαση εκτελείται μέσω πολύ μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος. Η λαπαροσκοπική ορθοπηξία έχει όλα τα πλεονεκτημάτα της λαπαροσκοπικής τεχνικής. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλέγματος ή όχι.

 

Περινεϊκές ή Διαπρωκτικές Επεμβάσεις

Η περινεϊκή επέμβαση επιλέγεται κατά κανόνα σε πιο ηλικιωμένους και ευπαθείς ασθενείς. Μπορούν να πραγματοποιηθούν με ραχιαία αναισθησία. Πραγματοποιούνται από τον πρωκτό και οι δύο πιο κοινές προσεγγίσεις είναι:

 • Επέμβαση Altemeier ή Διαπερινεϊκή Ορθοσιγμοειδεκτομή: Σε αυτή την περίπτωση, πραγματοποιείται ορθοπρωκτική ή κολοπρωκτική αναστόμωση, μετά από αφαίρεση της πρόπτωσης του ορθού.
 • Επέμβαση Delorme: Πραγματοποιείται αφαίρεση της εσωτερικής επένδυσης του ορθού και συρραφή του μυϊκού τοιχώματος, σπρώχνοντας και στερεώνοντας το πίσω στην πύελο.

proptwsi-orthou

proptwsi-orthou

Η επιλογή της πιο κατάλληλης επέμβασης πρέπει να είναι εξατομικευμένη στην πάθηση και στον ασθενή, για την επίτευξη του καλύτερου επιθυμητού αποτελέσματος.

Ο Γενικός Χειρουργός Παναγιώτης Γεωργίου είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική του Ορθού και του πυελικού εδάφους. Έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του ορθού με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική.

loogo

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον Dr. Παναγιώτη Γεωργίου:

+30 698 826 6898
+30 21 0686 2040 (7:30 – 15:00)
info@georgioumd.gr