Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες ή αιμορροϊδοπάθεια είναι από τις πιο συχνές παθήσεις που επηρεάζουν τον πρωκτό και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ο αιμορροϊδικός ιστός αποτελεί φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιπρωκτικής περιοχής και αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία της περιοχής του πρωκτού. Ο ιστός αυτός μοιάζει με μικρά λειτουργικά «μαξιλαράκια» που συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων κατά τη σύγκλιση των σφιγκτήρων.

Τα αγγεία αυτά διογκώνονται και σχηματίζουν τις αιμορροΐδες όταν υπάρχει επανειλημμένη αυξημένη πίεση στην περιοχή, κατά την διάρκεια της αφόδευσης. Η διόγκωση αυτή γίνεται σταδιακά και συνήθως ο ασθενής φτάνει σχετικά αργά στο γιατρό, καθώς νιώθει άβολα να συζητήσει τα συμπτώματά που αφορούν την περιοχή αυτή.

 

aimorroides

 • Εξωτερικές Αιμορροΐδες

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται ως μικρά εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος, και είναι εμφανή στον πρωκτό. Δεν προκαλούν ενόχληση ή πόνο συνήθως. Σε περίπτωση που μολυνθούν ή θρομβωθούν, αλλάζουν χρώμα και μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο.

 • Εσωτερικές Αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες προβάλλουν στην εσωτερική επένδυση του εντέρου και συχνά προκαλούν πόνο. Μπορεί να γίνουν ορατές στον πρωκτό μετά από πίεση στο σημείο και αντίστοιχα να εξαφανίζονται σε περιόδους χαλάρωσης. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να συνοδεύονται κι από βλεννοαιματηρές κενώσεις με έντονο κόκκινο αίμα, σημάδι που υποδεικνύει άμεση επίσκεψη σε γιατρό.

 

Αιμορροΐδες: Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;

Η δυσκοιλιότητα είναι το κυριότερο αίτιο των αιμορροΐδων. Ο δυτικός τρόπος ζωής και διατροφή, η οποία περιλαμβάνει λιγοστές φυτικές ίνες, είναι από τους κυριότερους παράγοντες δυσκοιλιότητας. Η εγκυμοσύνη επίσης μπορεί να συμβάλει στην διόγκωση του αιμορροϊδικού ιστού καθώς η πίεση στην περιοχή αυξάνεται κατά τη διάρκειά της. Επιπλέον, η καθιστική ζωή, αλλά και η γυμναστική με βάρη ή βαριά χειρωνακτική εργασία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων.

 

aimorroides

Αιμορροΐδες: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;

Οι ασθενείς παρουσιάζονται κυρίως με αιμορραγία και πόνο στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου. Επίσης μπορούν να παρουσιαστούν με τοπικό ερεθισμό, έκκριση βλέννας αλλά και με κνησμό της περιοχής. Μερικοί μπορεί απλά να νιώθουν την διόγκωση των αιμορροΐδων. Άλλα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι:

 • Χαλάρωση σφικτήρα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αίμα στα κόπρανα

Όλα αυτά τα συμπτώματα των αιμορροΐδων δεν πρέπει να αγνοηθούν αλλά να οδηγούν τον ασθενή στον Εξειδικευμένο Χειρουργό Πρωκτού για κλινική αξιολόγηση.

 

 

Αιμορροΐδες: Διάγνωση

Η διάγνωση των αιμορροΐδων γίνεται με την κλινική εξέταση. Συνιστάται όμως προσοχή, καθώς πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθήσεις πριν την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, οι οποίες μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος του ορθού, ειδικά σε πιο μεγάλης ηλικίας άτομα.

 

Ποια είναι η θεραπεία των αιμορροΐδων;

Η θεραπεία των αιμορροΐδων πρέπει να είναι εξατομικευμένη, και να στηρίζεται όχι μόνο στο στάδιο αλλά και τη συμπτωματολογία του ασθενή.
Τα πρώτα στάδια μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με καλύτερη ενυδάτωση, αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή και προσαρμογή της αφόδευσης.
Υπάρχει μια πληθώρα χειρουργικών επιλογών για τις πιο προχωρημένες αιμορροΐδες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται αρκετή εμπειρία και γνώση κάθε τεχνικής από το χειρουργό ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί η πιο κατάλληλη ή συνδυασμός αυτών, αφού όμως προηγηθεί εμπεριστατωμένη συζήτηση με τον ασθενή και εξήγηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κάθε μεθόδου.
Πιο κάτω παρουσιάζονται θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων:

 • Σκληροθεραπεία
 • Απολίνωση της αιμορροϊδικής αρτηρίας (THD, HALO) και αιμορροϊδοπηξία
 • Θεραπεία με laser
 • Ελαστικό δαχτυλίδι (rubber band ligation)
 • Φωτοπηξία
 • Τεχνική RAFAELO
 • Ανοιχτή και κλειστή αιμορροϊδεκτομή

Αιμορροΐδες θεραπεία

Σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία και η εφαρμογή ελαστικών δαχτυλιδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πρώιμα στάδια αιμορροϊδοπάθειας με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Και οι δύο τεχνικές είναι ανώδυνες. Η χρήση ελαστικών δαχτυλιδιών για τα πρώιμα στάδια υπερτερεί καθώς τα αποτελέσματα είναι πιο άμεσα.

 

Τεχνική απολίνωση της αιμορροϊδικής αρτηρίας (THD, HALO)

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των υπερήχων, έχει οδηγήσει σε μία τεχνική κατά την οποία τα αιμορροϊδικά αγγεία απομονώνονται και απολινώνονται (HALO, THD), με αποτέλεσμα τη σμίκρυνση του μεγέθους των αιμορροΐδων. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αιμορροΐδες 2ου έως 4ου βαθμού με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνικής είναι ότι είναι εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη, με πολύ μικρό ρίσκο υποτροπής όταν πραγματοποιείται από έμπειρους χειρουργούς πρωκτού.

 

Θεραπεία με laser – Τεχνική RAFAELO

Τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης αναπτυχθεί τεχνικές που χρησιμοποιούν το laser ή ραδιοκύματα (RAFAELO) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές ή αποκλειστικά για τη θεραπεία των αιμορροΐδων με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Ανοιχτή και κλειστή αιμορροϊδεκτομή

Η ανοικτή και κλειστή αιμορροϊδεκτομή χρησιμοποιούνται κυρίως για ασθενείς όπου άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει, για τη θεραπεία τρίτου και τετάρτου βαθμού αιμορροΐδων. Τα αποτελέσματα της αιμορροϊδεκτομής είναι πιο μόνιμα σε σχέση με άλλες τεχνικές. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν σημαντικό πόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης μετεγχειρητικής βδομάδας, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς με συνδυασμό αναλγητικών και κρεμών.
Η αντιμετώπιση των αιμορροϊδοπαθειών δεν είναι πάντα απλή και κάποιες φορές μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη. Γι’ αυτό το λόγο η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα του βαθμού της αιμορροϊδοπάθειας και των συμπτωμάτων του ασθενή. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός τεχνικών για το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι θεραπείες αυτές να γίνονται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργός στην χειρουργική του πρωκτού για την αποφυγή επιπλοκών και για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

 

Χρήσιμα links:

https://www.thebest.gr/article/598719-aimorroides-mathete-gia-ti-sugchroni-antimetopisi-tous?fbclid=IwAR1egF5LqiWSJGN_ui9Lg6p-AxzG49URRinSW7cBT6YSidredzNFQaZPwZE

loogo

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον Dr. Παναγιώτη Γεωργίου:

+30 698 826 6898
+30 21 0686 2040 (7:30 – 15:00)
info@georgioumd.gr