Με τον όρο χολή εννοούμε στην καθομιλουμένη παθήσεις της χοληδόχου κύστης και κυρίως πέτρες στη χολή. Η χολολιθίαση ή αλλιώς πέτρες στη χολή είναι η πιο συχνή πάθηση της χοληδόχου κύστης και της χολής. Οφείλεται κυρίως στον υπερκορεσμό της χολής σε χοληστερόλη και είναι πιο συχνή στις γυναίκες γύρω στην ηλικία των 40 ετών.

 

Πώς προκαλούνται οι πέτρες στη χολή;

Συχνοί παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για πέτρες στη χολή είναι:

  • Η εγκυμοσύνη
  • Η παχυσαρκία
  • Η δίαιτα με αυξημένα λιπαρά και φτωχή σε φυτικές ίνες (δυτικού τύπου δίαιτα)
  • Η απότομη απώλεια βάρους που επηρεάζει τον κορεσμό της χολής στη χοληδόχο κύστη
  • Οι αιματολογικές ασθένειες

 

πέτρες στη χολή

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικά συμπτώματα. Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς ο οποίος μπορεί να αντανακλάται και στην πλάτη δεξιά. Όταν παρουσιάζεται με μεσοδιαστήματα χωρίς πόνο τότε ονομάζεται κολικός των χοληφόρων. Υποχωρεί συνήθως αυτόματα ή με απλά αναλγητικά.

Σε περιπτώσεις που η χολολιθίαση επιπλακεί από φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, τότε χαρακτηρίζεται ως οξεία χολοκυστίτιδα. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αναλγητικά και άμεση χειρουργική αντιμετώπιση όπου ενδείκνυται. Ο πόνος στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς είναι συνήθως έντονος και συνεχής, και συνοδεύεται από ναυτία και πυρετό.

Η είσοδος των λίθων από τη χοληδόχο κύστη στο χοληδόχο πόρο (σωληνάκι που ενώνει τη χολή και το ήπαρ στο δωδεκαδάκτυλο) ονομάζεται xοληδοχολιθίαση. Οι ασθενείς παρουσιάζονται με αποφρακτικό ίκτερο (κίτρινο χρώμα) και άλγος στη δεξιά άνω κοιλιακή χώρα. Η xοληδοχολιθίαση μπορεί να επιπλακεί από παγκρεατίτιδα ή χολαγγειίτιδα, καταστάσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν καταστροφικές αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.

 

Πώς γίνεται η Διάγνωση;

Το ιστορικό, η κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη διάγνωση της χολολιθίασης αλλά και θα καθοδηγήσουν την αντιμετώπιση. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι αναγκαία η απεικόνιση του χοληφόρου δέντρου με μαγνητική χολαγγειογραφία (MRCP) ή και με ενδοσκοπική ανάστροφη χολαγγειο-παγκρεατογραφία (ERCP) ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει υποψία ή έχουν επιβεβαιωθεί πέτρες στο χοληφόρο πόρο.

πέτρες στη χολή

 

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η θεραπεία επιλογής, στις περιπτώσεις αυτές, καθώς αντιμετωπίζεται οριστικά το πρόβλημα των πετρών στη χολή. Είναι αποδεδειγμένα στη διεθνής βιβλιογραφία ασφαλής, όταν πραγματοποιείται από έμπειρους λαπαροσκόπους χειρουργούς.

Η επέμβαση αυτή είναι επέμβαση ρουτίνας και μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα 30′ έως 60′ μέσω μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα, με την πλειονότητα των ασθενών να μπορούν να πάρουν εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχει ελάχιστο χειρουργικό τραύμα και πόνο. Οι ασθενείς ξεκινάνε ελεύθερη δίαιτα άμεσα μετά το χειρουργείο και η πλειονότητα επιστρέφει στην καθημερινότητα τους μέσα σε 48 ώρες από το χειρουργείο.

Ο Γενικός Χειρουργός Παναγιώτης Γεωργίου διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική της χοληδόχου κύστης, και επομένως στην αντιμετώπιση της χολολιθίασης. Έχει εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Λονδίνου, όπως είναι και το Hammersmith Hospital, το οποίο είναι κέντρο αναφοράς στη χειρουργική Ήπατος και Χοληφόρων.
Ο γιατρός υποστηρίζει τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης καθώς προσφέρει οριστική λύση, ανώδυνα και αναίμακτα.

 

loogo

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον Dr. Παναγιώτη Γεωργίου:

+30 698 826 6898
+30 21 0686 2040 (7:30 – 15:00)
info@georgioumd.gr