Χολή: Χειρουργική Αφαίρεση

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την πιο διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση χοληδόχου κύστεως. Εκτελείται με ειδικά εργαλεία και μίας κάμερας δια μέσου μικρών τομών στην κοιλιά.

petrres-sti-xoli

 

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή: Πριν το χειρουργείο

Ο ασθενής σταματάει να τρώει έξι ώρες πριν το χειρουργείο και συνεχίζει να πίνει νερό μέχρι και δύο ώρες πριν το χειρουργείο.

Τοποθετούνται κάλτσες θρομβοπροφύλαξης και ενθαρρύνεται ο ασθενής να ουρήσει πριν το χειρουργείο.

Συνήθως τοποθετείται ορρογαστρικός καθετήρας για να αδειάσει πλήρως το στομάχι και να προβάλλεται καλύτερα η ανατομία της περιοχής. Ο καθετήρας αφαιρείται με το πέρας του χειρουργείου.

 

petres-sti-xoli

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή: Χειρουργείο

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται υπό γενικής αναισθησίας, με διενέργεια μικρών τομών και χαμηλών πιέσεων διοξειδίου του άνθρακα. Είναι μία αναίμακτη και ανώδυνη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που συμβάλει στην πλήρη αποφυγή μετεγχειρητικού πόνου και αισθήματος δυσφορίας.

Το χειρουργείο πραγματοποιείται με την χρήση λαπαροσκοπικών εργαλείων μέσα από 4 μικρές τομές. Η πρώτη από όπου θα τοποθετηθεί και η κάμερα, πραγματοποιείται στην περιοχή του ομφαλού και είναι περίπου ένα εκατοστό. Οι άλλες τρεις τομές βρίσκονται στη δεξιά άνω κοιλία λίγη απόσταση κάτω από τις πλευρές.

Ο στόχος στο αρχικό στάδιο του χειρουργείο είναι η παρασκευή του τριγώνου του Calot, ούτως ώστε να είναι ξεκάθαρη η ανατομία της περιοχής (critical view anatomy). Είναι αποδεδειγμένο πλέον στη βιβλιογραφία ότι αύτη είναι η ασφαλέστερη τεχνική η οποία ελαχιστοποιεί την πιθανότητα τραυματισμού του κοινού χοληδόχου πόρου. Σε δύσκολα περιστατικά η παρασκευή μπορεί να ξεκινήσει από το τρίγωνο ασφάλειας (triangle of safety), δεξιά της χοληδόχου κύστης.

Με το πέρας της παρασκευής του τριγώνου Calot, φαίνεται ξεκάθαρα ο κυστικός πόρος και η κυστική αρτηρία οπότε απολινώνονται με τη χρήση λαπαροσκοπικών κλιπ.

Κατόπιν συνεχίζεται το χειρουργείο με την αφαίρεση της χολής από το ηπατικό παρέγχυμα με τη χρήση διαθερμίας ή άλλης συσκευής ενέργειας.

Η χοληδόχος κύστη τοποθετείται σε ειδικό σάκο και αφαιρείται από μία από τις τομές του ενός εκατοστού.

Όταν αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη, γίνεται έλεγχος για τυχόν αιμορραγία και διασφαλίζεται η αιμόσταση.

 

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή: Μετά το χειρουργείο

Ο ασθενής σιτίζεται πλήρως και κινητοποιείται άμεσα μετά το χειρουργείο.

Έξι ώρες μετά το χειρουργείο, ο ασθενής λαμβάνει ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους για θρομβοπροφύλαξη.

Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα της επεμβάσεως ή την επόμενη μέρα.

Η πλειονότητα των ασθενών επιστρέφουν στη δουλειά τους μέσα σε 3 με 7 μέρες.

Ο κ Γεωργίου είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και έχει μεγάλη εμπειρία στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική των Χοληφόρων. Έχει εργαστεί και στο Hammersmith Hospital, στο Λονδίνο, το οποίο είναι κέντρο αναφοράς στη χειρουργική Ήπατος και Χοληφόρων.

loogo

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον Dr. Παναγιώτη Γεωργίου:

+30 698 826 6898
+30 21 0686 2040 (7:30 – 15:00)
info@georgioumd.gr