Τι είναι η ρομποτική κολεκτομή;

Η ρομποτική κολεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί τη ρομποτική τεχνολογία για την αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου, γνωστό και ως κόλον. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, της εκκολπωματίτιδας και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (νόσος Crohn, Ελκώδους Κολίτιδας).

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής κολεκτομής;

Ένα από τα κύρια οφέλη της ρομποτικής κολεκτομής είναι ότι είναι λιγότερο επεμβατική από την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική. Αντί να γίνεται μια μεγάλη τομή στην κοιλιά, ο χειρουργός κάνει πολλές μικρές τομές και εισάγει μικροσκοπικά εργαλεία και μια κάμερα στην κοιλιά. Στη συνέχεια, ο χειρουργός ελέγχει τα όργανα χρησιμοποιώντας μια κονσόλα, η οποία παρέχει μια τρισδιάστατη προβολή υψηλής ευκρίνειας της χειρουργικής περιοχής. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο πόνο, ουλές και απώλεια αίματος σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ρομποτικής κολεκτομής είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης. Επειδή η διαδικασία είναι λιγότερο επεμβατική, οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται λιγότερο πόνο και δυσφορία μετά την επέμβαση και μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες νωρίτερα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδικασία μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ παρέχει επίσης τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

Επιπλέον, η ρομποτική κολεκτομή μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και ταχύτερη επιστροφή της λειτουργίας του εντέρου σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

 

loogo

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον Dr. Παναγιώτη Γεωργίου:

+30 698 826 6898
+30 21 0686 2040 (7:30 – 15:00)
info@georgioumd.gr

 

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί ρομποτική κολεκτομή; 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ρομποτική κολεκτομή μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή για ασθενείς που δεν είναι υποψήφιοι για παραδοσιακή λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία χρησιμοποιεί επίσης μικρές τομές και εργαλεία για την αφαίρεση μέρους του παχέος εντέρου.

Για παράδειγμα, ασθενείς που είναι παχύσαρκοι ή έχουν ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά, μπορεί να υποβληθούν με ασφάλεια σε ρομποτική κολεκτομή.

Παρά τα οφέλη αυτά, η ρομποτική κολεκτομή δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Ασθενείς με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως σοβαρή καρδιακή ή πνευμονοπάθεια, μπορεί να μην είναι καλοί υποψήφιοι για τη διαδικασία.

Επιπλέον, η ρομποτική κολεκτομή μπορεί να μην είναι κατάλληλη για ασθενείς με πολύ μεγάλους όγκους ή καρκίνο που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

 

loogo

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον Dr. Παναγιώτη Γεωργίου:

+30 698 826 6898
+30 21 0686 2040 (7:30 – 15:00)
info@georgioumd.gr

 

Συμπερασματικά, η ρομποτική κολεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων που επηρεάζουν το κόλον. Προσφέρει πολλά οφέλη σε σχέση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική, όπως λιγότερο πόνο, ουλές και απώλεια αίματος, καθώς και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης. Η ρομποτική κολεκτομή μπορεί επίσης να σχετίζεται σε κάποιες περιπτώσεις με καλύτερα αποτελέσματα και χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αν και δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, η ρομποτική κολεκτομή μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την επεμβατικότητα της χειρουργικής τους επέμβασης και να επιταχύνουν την ανάρρωσή τους.

Εάν σκέφτεστε τη ρομποτική κολεκτομή, πρέπει να μιλήσετε σε εξειδικευμένο χειρουργό Παχέος Εντέρου και Ορθού, σχετικά με τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής και εάν είναι κατάλληλη για εσάς.