Η πρόπτωση του ορθού εμφανίζεται όταν το ορθό – το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου – ολισθαίνει δια μέσω του πρωκτού και μπορεί να προβάλλει έξω από τον πρωκτό δημιουργώντας προβλήματα με την αφόδευση.
Η πρόπτωση του ορθού είναι συχνή σε ενήλικες με μακροχρόνιο ιστορικό δυσκοιλιότητας, νευρολογικές παθήσεις ή διαγνωσμένη αδυναμία στους μύες του πυελικού εδάφους. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ειδικά στις γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών κυήσεων ή άλλων πυελικών επεμβάσεων.
Υπάρχουν τρεις τύποι πρόπτωσης:
Η πρόπτωση ορθού μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων. Μερικά από τα αίτια ή προδιαθεσικούς παράγοντες είναι:
Άλλες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόπτωση του ορθού είναι παθήσεις ή λοιμώξεις όπως ο διαβήτης, η κυστική ίνωση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Τα συμπτώματα της πρόπτωσης ορθού περιλαμβάνουν αίσθημα πληρότητας (τεινεσμός) ή διόγκωσης της περιοχής του πρωκτού, κυρίως κατά την αφόδευση. Οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν αιμορραγία κατά την κένωση και να θεωρήσουν εσφαλμένα ότι τα συμπτώματά τους οφείλονται σε αιμορροϊδοπάθεια. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η πρόπτωση θα χειροτερεύει μέχρι να γίνει κλινικά πιο εμφανής, με το ορθό να προβάλλει από τον πρωκτό. Ένας εξειδικευμένος Χειρουργός Εντέρου και Ορθού είναι σε θέση να διαγνώσει εάν πρόκειται για αιμορροΐδες ή πρόπτωση ορθού και να προτείνει την ανάλογη θεραπεία.
Άλλα πρόσθετα συμπτώματα της πρόπτωσης ορθού μπορεί να είναι:
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί σωστή διάγνωση, ο ιατρός θα λάβει αρχικά το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει σε ειδική κλινική εξέταση, ώστε να προσδιορίσει το είδος και τη σοβαρότητα της πρόπτωσης. Η κλινική εξέταση απαιτεί τη συνεργασία του ασθενή προκειμένου ο ιατρός να εξετάσει τον πρωκτό σε διάφορες φάσεις (ηρεμία, σύσφιγξη, εξώθηση) και να εντοπίσει τη πρόπτωση και το βαθμό αυτής. Επιπλέον, κατά τη διάγνωση, θα εκτιμηθεί κλινικά η κατάσταση του σφικτηριακού μηχανισμού καθώς και η ύπαρξη ορθοκήλης ή και εντεροκήλης, κυρίως στις γυναίκες.
Ο ιατρός ενδέχεται να χρησιμοποιήσει και αρκετές εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διάγνωση της πρόπτωσης ορθού ή/και άλλων προβλημάτων του πυελικού εδάφους, ώστε να προσδιοριστεί η καλύτερη επέμβαση. Οι εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν από τον ασθενή είναι:
Με τις παραπάνω απεικονιστικές μεθόδους, ο ιατρός είναι σε θέση να εξετάσει τον λειτουργική ανατομία της αφόδευσης, να αποκλείσει άλλες ασθένειες του παχέος εντέρου και του ορθού και να ελέγξει την λειτουργία των σφικτήρων. Τελικά, θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει με ακρίβεια τα ανατομικά και λειτουργικά αιτία του προβλήματος και να προτείνει την καλύτερη θεραπεία αντιμετώπισης του.
Οι επιπλοκές από τη πρόπτωση ορθού περιλαμβάνουν:
Η θεραπεία επιλογής για την πρόπτωση του ορθού είναι συνήθως η χειρουργική επέμβαση για την επαναφορά του ορθού. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης που συνιστά ο Χειρουργός εκτιμάται από διάφορους παράγοντες όπως η συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς, η ηλικία, το είδος και η βαρύτητα των συμπτωμάτων της πρόπτωσης.
Οι διακοιλιακές επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω του κοιλιακού τοιχώματος μειώνοντας την πρόπτωση με διάφορες τεχνικές αναλόγως της ανατομίας του προβλήματος. Πραγματοποιούνται με γενική αναισθησία και είναι η προσέγγιση που χρησιμοποιείται συχνότερα σε υγιείς ασθενείς.
Οι τύποι διακοιλιακής επέμβασης είναι συνήθως δύο:
Η περινεϊκή επέμβαση επιλέγεται κατά κανόνα σε πιο ηλικιωμένους και ευπαθείς ασθενείς. Μπορούν να πραγματοποιηθούν με ραχιαία αναισθησία. Πραγματοποιούνται από τον πρωκτό και οι δύο πιο κοινές προσεγγίσεις είναι:
Η επιλογή της πιο κατάλληλης επέμβασης πρέπει να είναι εξατομικευμένη στην πάθηση και στον ασθενή, για την επίτευξη του καλύτερου επιθυμητού αποτελέσματος.
Ο Γενικός Χειρουργός Παναγιώτης Γεωργίου είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική του Ορθού και του πυελικού εδάφους. Έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του ορθού με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική
Γενική Χειρουργική
Παθήσεις Εντέρου
Developed & Designed by Zonepage