Η αφαίρεση της χολής με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση στην αντιμετώπιση της συμπτωματικής χολολιθίασης, η οποία χρησιμοποιείται για να αφαιρεθεί με ασφάλεια η χοληδόχος κύστη. Εκτελείται με τη χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας, δια μέσου μικρών τομών στην περιοχή της κοιλιάς.
Πριν από την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, ο ιατρός θα πρέπει να λάβει αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του ασθενή, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένος προεγχειρητικός έλεγχος και εξετάσεις αίματος. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης θα ολοκληρωθεί με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τον ασθενή.
Ο ασθενής σταματάει να τρώει έξι ώρες πριν το χειρουργείο και συνεχίζει να πίνει νερό μέχρι και δύο ώρες πριν από την πραγματοποίηση της επέμβασης.
Τοποθετούνται κάλτσες θρομβοπροφύλαξης και ενθαρρύνεται ο ασθενής να ουρήσει πριν το χειρουργείο, ώστε να αδειάσει πλήρως η ουροδόχος κύστη του.
Συνήθως τοποθετείται ορογαστρικός καθετήρας για να αδειάσει πλήρως το στομάχι και να προβάλλεται καλύτερα η ανατομία της περιοχής. Ο καθετήρας αφαιρείται με το πέρας του χειρουργείου.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, με διενέργεια μικρών τομών και χαμηλών πιέσεων διοξειδίου του άνθρακα. Οι τομές δεν ξεπερνούν σε μήκος το 1 εκατοστό.
Πρόκειται για μία αναίμακτη και ανώδυνη ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία συμβάλει στην πλήρη αποφυγή μετεγχειρητικού πόνου και αισθήματος δυσφορίας. Το γεγονός ότι ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία διασφαλίζει την πλήρη απουσία πόνου στο σύνολο της διαδικασίας. Ταυτόχρονα, οι μικρές τομές που απαιτεί το σύνολο των ελάχιστα επεμβατικών επεμβάσεων, δηλαδή η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική, δημιουργεί μικρότερο τραύμα, ενώ ο ασθενής μπορεί συχνά να λάβει εξιτήριο λίγες μόνο ώρες μετά από το χειρουργείο.
Η επιλογή της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι σημαντική προς αποφυγή σπανίων επιπλοκών του ανοικτού χειρουργείου (βλ. αιμορραγία και μετεγχειρητική κήλη). Θεωρείται ακόμα μια μέθοδος η οποία χαρακτηρίζεται από ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση και συντομότερη επαναφορά του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Το χειρουργείο πραγματοποιείται με την χρήση λαπαροσκοπικών εργαλείων μέσα από 4 μικρές τομές. Η πρώτη από όπου θα τοποθετηθεί και η κάμερα, πραγματοποιείται στην περιοχή του ομφαλού και είναι περίπου ένα εκατοστό. Οι άλλες τρεις τομές βρίσκονται στη δεξιά άνω κοιλία λίγη απόσταση κάτω από τις πλευρές.
Ο στόχος στο αρχικό στάδιο του χειρουργείο είναι η παρασκευή του τριγώνου του Calot, ούτως ώστε να είναι ξεκάθαρη η ανατομία της περιοχής (critical view anatomy). Είναι αποδεδειγμένο πλέον στη βιβλιογραφία ότι αύτη είναι η ασφαλέστερη τεχνική η οποία ελαχιστοποιεί την πιθανότητα τραυματισμού του κοινού χοληδόχου πόρου. Σε δύσκολα περιστατικά η παρασκευή μπορεί να ξεκινήσει από το τρίγωνο ασφάλειας (triangle of safety), δεξιά της χοληδόχου κύστης.
Με το πέρας της παρασκευής του τριγώνου Calot, φαίνεται ξεκάθαρα ο κυστικός πόρος και η κυστική αρτηρία οπότε απολινώνονται με τη χρήση λαπαροσκοπικών κλιπ.
Κατόπιν συνεχίζεται το χειρουργείο με την αφαίρεση της χολής από το ηπατικό παρέγχυμα με τη χρήση διαθερμίας ή άλλης συσκευής ενέργειας.
Η χοληδόχος κύστη τοποθετείται σε ειδικό σάκο και αφαιρείται από μία από τις τομές του ενός εκατοστού.
Όταν αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη, γίνεται έλεγχος για τυχόν αιμορραγία και διασφαλίζεται η αιμόσταση.
Ο ασθενής σιτίζεται πλήρως και κινητοποιείται άμεσα μετά το χειρουργείο.
Έξι ώρες μετά το χειρουργείο, ο ασθενής λαμβάνει ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους για θρομβοπροφύλαξη.
Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα της επεμβάσεως ή την επόμενη μέρα.
Η πλειονότητα των ασθενών επιστρέφουν στη δουλειά τους μέσα σε 3 με 7 μέρες.
Ο κ Γεωργίου είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και έχει μεγάλη εμπειρία στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική των Χοληφόρων. Έχει εργαστεί και στο Hammersmith Hospital, στο Λονδίνο, το οποίο είναι κέντρο αναφοράς στη χειρουργική Ήπατος και Χοληφόρων.
Γενική Χειρουργική
Παθήσεις Εντέρου
Developed & Designed by Zonepage