Είναι φυσιολογικό οι ασθενείς να τρομάζουν όταν βλέπουν αίμα στα κόπρανα, που συνήθως το εντοπίζουν ενώ σκουπίζονται μετά από την αφόδευση. Παρόλο που το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας σοβαρής παθολογίας, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιπροσωπεύει μία πιο αθώα κατάσταση. Σε περίπτωση παρουσίας αίματος στα κόπρανα οι ασθενείς πρέπει να επισκεφτούν άμεσα τον παθολόγο ή το χειρουργό τους.
Το αίμα στα κόπρανα είναι αποτέλεσμα αιμορραγίας από κάποιο σημείο του γαστρεντερικού συστήματος. Μερικές φορές η ποσότητα του αίματος είναι τόσο μικρή που δε φαίνεται στο γυμνό μάτι και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με ειδικές εξετάσεις κοπράνων. Το αίμα μετά από κένωση μπορεί να είναι ορατό στο χαρτί τουαλέτας ή στην τουαλέτα ως ανοικτό κόκκινο αίμα που συνήθως οφείλεται σε παθήσεις πρωκτού.
Όταν το χρώμα του αίματος είναι πιο σκούρο, η αιμορραγία πιθανόν να έχει συμβεί σε σημείο του ανώτερου γαστρεντερικού (στομάχι, δωδεκαδάκτυλο) και μπορεί να κάνει τα κόπρανα να μοιάζουν σαν μαύρη πίσσα.
Είναι σημαντικό ο ασθενής να αποταθεί σε ιατρό ή χειρουργό για να αξιολογήσει οποιαδήποτε αιμορραγία στα κόπρανα. Το ιστορικό και η κλινική εξέταση θα καθορίσουν τις απαραίτητες εξετάσεις για τον εντοπισμό του σημείου αιμορραγίας.
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το αίτιο και το βαθμό της αιμορραγίας. Πέρα από την παύση της αιμορραγίας, η θεραπεία περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση της που την προκαλεί. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και σε κάποιες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση.
Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Παναγιώτης Γεωργίου διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στις παθήσεις του εντέρου και του πρωκτού. Έχει εκπαιδευτεί σε παγκοσμίου φήμης κέντρα αναφοράς στη Μεγάλη Βρετανία, όπως το St Mary’s, Royal Marsden, St Mark’s and Hammersmith Hospitals. Είναι ιδιαίτερα καταρτισμένος στην Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.
Γενική Χειρουργική
Παθήσεις Εντέρου
Developed & Designed by Zonepage