Παθήσεις πρωκτού ορίζονται οι διαταραχές κατά τη λειτουργία του πρωκτού επηρεάζοντας τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

 

Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του πρωκτού;

Ο πρωκτός αποτελεί το τελευταίο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα με μήκος 3 – 4 εκατοστά. Πρόκειται για τη συνέχεια του ορθού όπου εκεί αποθηκεύονται τα κόπρανα και αποβάλλονται μέσω της ορθικής εξόδου που ονομάζεται πρωκτός.

Ο πρωκτός αποτελείται από μία ομάδα μυϊκών δακτύλων (σφιγκτήρες πρωκτού) και νεύρων που κρατούν τον πρωκτό κλειστό και ελέγχουν την λειτουργία της κένωσης. Μέρος του σφιγκτήρα μπορεί να χαλαρώσει ή να σφίξει κατά βούληση. Τα νεύρα που βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού και το εξωτερικό δέρμα είναι αρκετά ευαίσθητα στον πόνο.

 

Ποιες είναι οι παθήσεις του πρωκτού;

Οι παθήσεις του πρωκτού εμφανίζονται κυρίως στους ενήλικες. Οι πιο συχνές παθήσεις είναι:

  • Αιμορροΐδες: Αποτελούν μία από τις πιο κοινές παθήσεις του πρωκτού. Πρόκειται για φλέβες στο πρωκτό οι οποίες ύστερα από έντονη πίεση στην περιοχή, πρήζονται και τεντώνονται κατά την διάρκεια της αφόδευσης. Ως αποτέλεσμα σχηματίζονται οι αιμορροΐδες και χωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές.
  • Καρκίνος του πρωκτού: Πρόκειται για κακοήθη καρκινικά κύτταρα στην περιοχή του πρωκτού. Συνήθως οφείλεται σε μολύνσεις που προκαλούνται από τα κονδυλώματα του πρωκτού, από χρόνιες φλεγμονές ή το πρωκτικό σεξ.
  • Ακράτεια κοπράνων: Ονομάζεται η ακούσια αποβολή κοπράνων και αερίων από τον πρωκτό. Εμφανίζεται κυρίως, σε γυναίκες άνω 65 ετών και οφείλεται σε κάποια τραυματισμό του μυϊκού σφιγκτήρα και των νεύρων ή ιατρικές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι γυναίκες που γεννούν φυσιολογικά είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν ακράτεια.
  • Περιεδρικό απόστημα: Ορίζεται η φλεγμονή που εμφανίζεται στην περιπρωκτική περιοχή. Πρόκειται για μία κοιλότητα γεμάτη με πύον οδηγώντας στην απόφραξη των πρωκτικών αδένων που βρίσκονται μέσα στον πρωκτό. Εξελίσσεται σε συρίγγιο του πρωκτού.
  • Περιεδρικό συρίγγιο: Αναφέρεται στη σύνδεση του πρωκτικού σωλήνα με το εξωτερικό δέρμα του πρωκτού. Η περιοχή του πρωκτού περιλαμβάνει αδένες που εκκρίνουν σμήγμα για να διατηρούν το πρωκτικό δέρμα λιπαρό και υγιές. Όταν οι αδένες αυτοί ‘βουλώσουν’ και μολυνθούν δημιουργούν απόστημα. Σταδιακά, δημιουργείται μία σύνδεση (τούνελ) του μολυσμένου αδένα με ένα άνοιγμα στο δέρμα του πρωκτού.
  • Πρόπτωση ορθού: Είναι η προβολή του τελευταίου τμήματος του παχέος εντέρου από τον πρωκτό.
  • Κονδυλώματα πρωκτού: Είναι μικρά καλοήθη ογκίδια που εμφανίζονται στην περιοχή του πρωκτού και του πρωκτικού σωλήνα και οφείλονται στον ιό ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV).
  • Ραγάδα δακτυλίου: Πρόκειται για τη διάσπαση ή τη ρήξη του δακτυλίου του πρωκτού εξαιτίας κάποιου τραύματος ή δυσκολίας κατά την αφόδευση.

 

loogo

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον Dr. Παναγιώτη Γεωργίου:

+30 698 826 6898
+30 21 0686 2040 (7:30 – 15:00)
info@georgioumd.gr

 

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω κάποιο πρόβλημα  στον πρωκτό;

Οι παθήσεις του πρωκτού αποτελούν συχνές παθήσεις και είναι αρκετά επώδυνες για τους ενήλικες. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται βοηθούν στον να αντιληφθεί ο ασθενής ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Αυτά είναι:

  • Πόνος
  • Αιμορραγία
  • Έντονο κνησμό
  • Πυρετό

Όταν ο ασθενής παρατηρήσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα οφείλει να απευθυνθεί σε ένα γιατρό για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τους.

 

Ποια είναι συνήθως η θεραπεία για τις παθήσεις του πρωκτού;

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την πάθηση. Ορισμένες παθήσεις του πρωκτού μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά.

Η συντηρητική θεραπεία συμπεριλαμβάνει:

  • φαρμακευτική αγωγή
  • υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής
  • προσαρμογή της στάσης κατά την αφόδευση
  • σωστή διατροφή και πρόσληψη αρκετής ποσότητας νερού
  • υγιεινή της περιοχής του πρωκτού

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ασθενών, συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Σε ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ;

Οι παθήσεις του πρωκτού γενικότερα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών δυσχεραίνοντας ακόμη και την εκτέλεση απλών δραστηριοτήτων.  Οφείλουν όμως, να απευθυνθούν σε ειδικό γιατρό που κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις στις παθήσεις του πρωκτού για την σωστή διάγνωση της πάθησης και την έγκαιρη αντιμετώπιση της.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Παναγιώτης Γεωργίου διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στις παθήσεις του εντέρου και του πρωκτού. Έχει εκπαιδευτεί σε παγκοσμίου φήμης κέντρα αναφοράς στη Μεγάλη Βρετανία, όπως το St Mary’s, Royal Marsden, St Mark’s and Hammersmith Hospitals. Είναι ιδιαίτερα καταρτισμένος στην Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.