facebook linkedin instagram youtube
icon-arrow-back Επιστροφή

Πέτρες στη Χολή και Διατροφή

Η χοληδόχος κύστη έχει σχήμα αχλαδιού και ο ρόλος της είναι η συλλογή και αποθήκευση της χολής που παράγεται στο ήπαρ.  Η χολή είναι το υγρό που βοηθά στην πέψη των λιπών. Τους περισσότερους ανθρώπους δεν τους απασχολεί η υγεία της χοληδόχου κύστης τους.

Σε αντίθεση με άλλα όργανα, η χοληδόχος κύστη δεν είναι απαραίτητη για την διατήρηση της υγείας και της λειτουργίας του σώματος. Ακόμη και όταν πάψει να λειτουργεί σωστά και  αναπτυχθούν πέτρες στη χολή (χολολιθίαση), οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του  προβλήματος.

Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, οι πέτρες στη χολή μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα (συμπτωματική χολολιθίαση), όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσπεψία, ναυτία και έμετο. Οι ασθενείς με συμπτωματική χολολιθίαση, πρέπει να συζητήσουν με το ιατρό τους για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή).

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται πριν την αφαίρεση χολής; 

Αν και η διατροφή δεν προκαλεί άμεσα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, οι συμπτωματικοί ασθενείς πρέπει να προσαρμόσουν τη διατροφή τους και να προσπαθούν να διατηρούν ένα υγιές βάρος χωρίς απότομες μεταβολές.

Οι ασθενείς με συμπτωματική χολολιθίαση πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα (Λίπη). Πολλά συμπτώματα της χοληδόχου κύστης προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τη σύγχρονη δυτική διατροφή, η οποία είναι υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κορεσμένα λίπη. Κατά την πέψη των λιπαρών οξέων η χοληδόχος κύστη συσπάται για να αυξηθεί η εκροή της χολής. Οι χολόλιθοι μπορεί να εμποδίζουν την εκροή αυτή συμβάλλοντας στην έξαρση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Είναι σαν να σπρώχνει με δύναμη σε κλειστή πόρτα και γι αυτό οι ασθενείς πονάνε.

Η αλλαγή της διατροφής δεν θα σας απαλλάξει από τις πέτρες στη χολή που υπάρχουν ήδη. Η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και ο περιορισμός των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπών και σε χοληστερόλη, μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση ή την βελτίωση των συμπτωμάτων σας.

Οι συμπτωματικοί ασθενείς πρέπει να προσπαθήσουν να αποφεύγουν και να περιορίσουν τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη διατροφή σας όπως οι πιο κάτω:

  • Τηγανητά φαγητά
  • Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας (ντόνατς, πίτα, μπισκότα)
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους γάλακτος (τυρί, παγωτό, βούτυρο)
  • Λιπαρό κόκκινο κρέας

Αποφύγετε επίσης δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων. Εάν είστε υπέρβαροι, στοχεύστε σε μια σταδιακή απώλεια βάρους 1 έως 2 κιλών την εβδομάδα, ακολουθώντας μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή και κάνοντας τακτική άσκηση.

Διατροφή μετά την αφαίρεση χολής

Αν και η χοληδόχος κύστη δεν είναι ζωτικό όργανο, βοηθάει στη διαδικασία της πέψης. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αφαίρεση της χολής δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουν τη διατροφή τους. Δεν υπάρχει περιορισμός στην διατροφή που πρέπει να ακολουθείται μετά το χειρουργείο. Παρόλα αυτά η σταδιακή επάνοδος στην πλήρη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση και αποφυγή δυσπεπτικών συμπτωμάτων.

 

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται μετά την αφαίρεση χολής; 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης χοληδόχου κύστης. Συστήνεται όμως να αποφεύγονται πλούσιες σε υδατάνθρακες και λιπαρά τροφές. Η κατανάλωση αυτών των τροφών δε θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά σε μερικούς ασθενείς μπορεί να οδηγήσει σε φουσκώματα και διαρροϊκές κενώσεις.

Ποιες τροφές πρέπει να επιλέγονται μετά την αφαίρεση χολής; 

Μετά την αφαίρεση χολή δεν υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή. Οι πιο κάτω τροφές όμως μπορεί να βοηθήσουν με την ταχύτερη ανάρρωση ανάρρωση:

  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
  • Θρεπτικά συστατικα, όπως ασβέστιο, βιταμίνες Β και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: όσπρια, βρώμη, δημητριακά ολική άλεσης,
  • Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες
  • Πηγές αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α και βιταμίνης C που τονώνουν το ανοσοποιητικό
  • Άπαχα κρέατα ή φυτικές πρωτεΐνες: στήθος κοτόπουλου, όσπρια, λευκά ψάρια

 

Γενικές συμβουλές διατροφής μετά τη χολοκυστεκτομή

Κάποιες μικρές προσαρμογές στη διατροφή σας μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, μπορεί να συμβάλλουν στην ομαλότερη ανάρρωσή σας.

  • Μην ξεκινήσετε με στερεές τροφές αμέσως μετά την επέμβαση. Εισάγετε σιγά σιγά στη διατροφή σας τις στερεές τροφές για να μειωθούν τα φουσκώματα και πιθανόν δυσπεπτικά ενοχλήματα.
  • Τρώτε μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα. Δοκιμάστε να τρώτε πέντε έως έξι μικρά γεύματα την ημέρα με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους.
  • Η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.

Συμβουλευτείτε τον γενικό χειρουργό Παναγιώτη Γεωργίου. Ο γιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική της χοληδόχου κύστης, και επομένως στην αντιμετώπιση της χολολιθίασης. Έχει εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Λονδίνου, όπως είναι και το Hammersmith Hospital, το οποίο είναι κέντρο αναφοράς στη χειρουργική Ήπατος και Χοληφόρων. Ο γιατρός υποστηρίζει τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης καθώς προσφέρει οριστική λύση, με ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα του ασθενή.