facebook linkedin instagram youtube
icon-arrow-back Επιστροφή

Κατανόηση της υγείας του παχέος εντέρου: Ποια είναι η σημασία του ορθοκολικού συστήματος, η σημασία του για την πέψη και κοινά ζητήματα υγείας

υγεια παχεος εντέρου

Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο οργάνων και διεργασιών που συνεργάζονται για τη διάσπαση των τροφίμων, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την αποβολή των περιττωμάτων. Μεταξύ των κρίσιμων παικτών σε αυτό το περίπλοκο σύστημα είναι το κόλον, γνωστό και ως παχύ έντερο, το οποίο, μαζί με το ορθό, σχηματίζει το ορθοκολικό (colorectal) σύστημα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε το ορθοκολικό σύστημα, τον ζωτικό του ρόλο στην πέψη και ορισμένα κοινά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτό.

Το ορθοκολικό σύστημα:

Το ορθοκολικό σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στα τελικά στάδια της πέψης και της αποβολής των αποβλήτων. Αποτελείται από τα πιο κάτω στοιχεία:

  • Παχύ έντερο (κόλον): Το κόλον είναι ένα όργανο που μοιάζει με σωλήνα και έχει μήκος περίπου 1.5 μέτρο. Ο ρόλος του παχέος εντέρου είναι η απορρόφηση νερού και ηλεκτρολυτών, μετατρέποντας τα υγρό περιεχόμενο του λεπτού εντέρου σε ημιστερεά κόπρανα.
  • Ορθό: Το ορθό είναι το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, πριν τον πρωκτό. Λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για τα κόπρανα και συμβάλει στη λειτουργία της αφόδευσης.
  • Πρωκτός: Ο πρωκτός είναι το άνοιγμα από το οποίο τα κόπρανα εξέρχονται από το σώμα. Ο πρωκτός αποτελείται από ένα σύμπλεγμα μυών (σφιγκτήρες πρωκτού) και νεύρων που διατηρεί τον πρωκτό κλειστό και είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της κένωσης.

 

Η λειτουργία του παχέος εντέρου

Η διατήρηση ενός υγιούς ορθοκολικού συστήματος είναι απαραίτητη για τη συνολική ευεξία του κάθε ανθρώπου.

  • Λειτουργία απορρόφησης: Το παχύ έντερο απορροφά νερό και ηλεκτρολύτες από την πέψη των τροφίμων, βοηθώντας στο σχηματισμό συμπαγών κοπράνων. Αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης.
  • Αποβολή περιττωμάτων: Η αποτελεσματική απομάκρυνση των απορριμμάτων αποτρέπει τη συσσώρευση επιβλαβών ουσιών στο έντερο.

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του παχέος έντερο

Το παχύ έντερο (κόλον) είναι ένα σχετικά απλό όργανο με απλές ανάγκες. Σε γενικές γραμμές πρέπει να φροντίζουμε να  διατηρείται ενυδατωμένο, καθαρό και να πραγματοποιείται τακτικός προληπτικός έλεγχος όπου ενδείκνυται.

Οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη και υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του παχέος εντέρου σας.

 

Πώς μπορούμε λοιπόν να συμβάλουμε στην καλή λειτουργία και υγεία του παχέος εντέρου;

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας πρέπει να προσαρμοστεί:

  • Πρέπει να περιέχει διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
  • Να φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο φρέσκο νερό καθημερινά.
  • Να περιορίζουμε την κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος (χοτ ντογκ).
  • Άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα
  • Αποφυγή προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένων των τσιγάρων και του ταμπάκου
  • Περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ

 

Επίσης, πρέπει να συμβουλευτούν το ιατρό τους οι ασθενείς για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν τον προληπτικό έλεγχο.

Υγεία παχέος εντέρου: Ποια τα κοινά προβλήματα; 

Διάφορες παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν το ορθοκολικό σύστημα, που μπορεί να κυμαίνονται από μικρή ενόχληση έως πιο σοβαρές καταστάσεις:

 

  • Δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή, η αφυδάτωση ή ορισμένα φάρμακα.
  • Διάρροια: Οι συχνές, χαλαρές ή υδαρές κενώσεις μπορεί να προκληθούν από λοιμώξεις, τροφικές δυσανεξίες ή υποκείμενες ιατρικές παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), φλεγμονώδεις παθήσεις εντέρου.
  • Αιμορροΐδες: Τα διατεταμένα και φλεγμονώδη αιμοφόρα αγγεία στο πρωκτικό δακτύλιο μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κενώσεων.
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις του Εντέρου: Ελκώδη Κολίτιδανόσος του Crohn και Εκκολπωματίτιδα.
  • Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους παγκοσμίως. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, όπως οι κολονοσκοπήσεις, μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση προκαρκινικών πολύποδων ή καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, βελτιώνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

 

Η κατανόηση του ρόλου του ορθοκολικού συστήματος στην πέψη και την αποβολή των αποβλήτων, καθώς και η αναγνώριση κοινών προβλημάτων υγείας, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονα προβλήματα από το γαστρεντερικό ή πρόκειται να υποβληθείτε σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για την κατάλληλη αξιολόγηση και καθοδήγηση. Η φροντίδα της υγείας του παχέος εντέρου συμβάλει στη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής σας.

 

Η υγεία παχέος εντέρου αποτελεί μια σημαντική παράμερος για τη διασφάλιση της συνολικής ευεξίας του ατόμου. Οι παθήσεις του παχέους εντέρου, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την εφαρμογή των πιο σύγχρονων χειρουργικών και μη χειρουργικών μεθόδων. Ο Γενικός Χειρουργός, Παναγιώτης Γεωργίου είναι εξειδικευμένος στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων του παχέος εντέρου. Έχει μεγάλη εμπειρία και κλινικό ενδιαφέρον στην διάγνωση και αντιμετώπιση των καρκίνων του παχέους εντέρου και ορθού. Εκπαιδεύτηκε και δούλεψε σε παγκοσμίου φήμης κέντρα αναφοράς στη Μεγάλη Βρετανία, όπως το St Mary’s, Royal Marsden, St Mark’s and Hammersmith Hospitals. Από το 2019, δουλεύει στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όπου είναι Διευθυντής της κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, Εντέρου και Πρωκτού. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να σας βοηθήσει στο δικός σας πρόβλημα!