Ο Καρκίνος Πρωκτού οφείλεται σε κακοήθη καρκινικά κύτταρα που σχηματίζονται από επιθήλιο του πρωκτού. Ο πρωκτός είναι το όργανο που συνδέει το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, το ορθό, με το εξωτερικό του σώματος. Μέσω του πρωκτού αποβάλλονται τα κόπρανα από τον οργανισμό. Το πρωκτικό κανάλι έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά και περιλαμβάνει δύο μύες, τον έξω και τον έξω σφικτήρα. Οι μύες αυτοί είναι υπεύθυνοι για την εγκράτεια στα κόπρανα και αέρια, και χαλαρώνουν για να επιτρέψουν την αποβολή των κοπράνων από το σώμα.
Οι περισσότεροι καρκίνοι του πρωκτού σχετίζονται με μόλυνση από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (ιός κονδυλωμάτων) ή αλλιώς HPV.
Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο πρωκτού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού περιλαμβάνουν αιμορραγία και πόνο κατά την αφόδευση. Πολλές φορές ο όγκος μπορεί να είναι ψηλαφητός.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως μη ειδικά και παρόμοια με συμπτώματα άλλων πρωκτικών παθήσεων. Μερικά από αυτά είναι:
Η διάγνωση του καρκίνου του πρωκτού πραγματοποιείται από ειδικό Χειρουργό με κλινική εξέταση της περιοχής του ορθού και του πρωκτού και επιβεβαιώνεται από τις απαραίτητες βιοψίες. Ο ιατρός, αφού ενημερωθεί για το ιστορικό υγείας του ασθενή, διενεργεί επισκόπηση της περιπρωκτικής περιοχής για να εντοπίσει πιθανό εξόγκωμα ή μάζα. Συμπληρωματικά γίνεται και δακτυλική εξέταση του πρωκτού και πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας όπου απαιτείται, με τις απαραίτητες βιοψίες.
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του πρωκτού εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Για τον καθορισμό της θεραπείας είναι σημαντική η λεπτομερής κλινική εξέταση και σταδιοποίηση της νόσου. Είναι λοιπόν απαραίτητη η κλινική εξέταση από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό στην χειρουργική ογκολογία του πρωκτού, αλλά και η σταδιοποίηση με Μαγνητική Τομογραφία Υψηλής ευκρίνειας και ενδοσκοπικό υπέρηχο.
Η πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο του πρωκτού θα υποβληθεί σε συνδυασμένη ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία (χημειο-ακτινοθεραπεία), χωρίς την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Μικρότεροι όγκοι μπορεί να αντιμετωπιστούν άμεσα με χειρουργική επέμβαση, υπό προϋποθέσεις. Μπορεί και να χρειαστεί η μετεγχειρητική χρήση χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.
Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται κυρίως για μικρούς όγκους και ΑΙΝ 3 που δεν έχουν εξαπλωθεί με τοπική εκτομή. Κατά την εκτομή, ο όγκος αφαιρείται από τον πρωκτό επί υγιών ορίων.
Σε περίπτωση υποτροπής του καρκίνου μετά από Χήμειο-Ακτινοθεραπεία ενδείκνυται η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του όγκου (APER), επέμβαση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά.
Σε περιπτώσεις διασποράς του όγκου στους λεμφαδένες της περιοχής μπορεί να χρειαστεί επιπρόσθετα ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός των βουβωνικών και μερικές φορές των πλάγιων πυελικών λεμφαδένων.
Η ακτινοθεραπεία συνδυάζεται με χημειοθεραπεία (χήμειο-ακτινοθεραπεία) στην πλειονότητα των περιπτώσεων, κατά την οποία χρησιμοποιείται εξωτερική ακτινοβολία υψηλής ενέργειας με σκοπό το θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
Η χρήση της χημειοθεραπείας και της ανοσοθεραπείας εφαρμόζεται στη μεταστατική νόσο. Ο στόχος της θεραπείας είναι να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου ή να τον συρρικνώσει, και πιο σπάνια να τον θεραπεύσει. Η χημειοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από συμπτώματα της νόσου.
Ο Dr.Παναγιώτης Γεωργίου είναι εξειδικευμένος στην πρωκτολογία.
Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και κλινικό ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση του προχωρημένου και υποτροπιάζοντος καρκίνου. Εκπαιδεύτηκε σε μερικά από τα μεγαλύτερα κέντρα αναφοράς στη Μεγάλη Βρετανία, όπως το St Mary’s, Royal Marsden, St Mark’s and Hammersmith Hospitals.
Γενική Χειρουργική
Παθήσεις Εντέρου
Developed & Designed by Zonepage