Θεραπεία Ραγάδας πρωκτού

Παράγοντες Εμφάνισης

Η ραγάδα του πρωκτού είναι μία επώδυνη πληγή στη περιοχή του σφιγκτήρα στον πρωκτικό δακτύλιο.

Η πιο συχνή αιτία είναι ο τραυματισμός της περιοχής από σκληρά κόπρανα. Η περιοχή μπορεί επίσης να τραυματιστεί μετά από ιατρική πράξη ή χειρουργείο στον πρωκτό, μετά από κοπιώδη προσπάθεια κένωσης των κοπράνων, κατά την πρωκτική σεξουαλική επαφή ή κατά τον τοκετό. Η δυσκοιλιότητα και χρόνια διάρροια επίσης μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία ραγάδων πρωκτικού δακτυλίου.

Σπάνια μπορεί να οφείλονται σε κακοήθεια ή σε φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα.

Οι ραγάδες χωρίζονται σε οξείες και χρόνιες. Η πλειονότητα των οξειών ραγάδων επουλώνονται μέσα σε 6 εβδομάδες με συντηρητική θεραπεία. Χρόνιες είναι οι ραγάδες που παραμένουν πέραν του διαστήματος των 6 βδομάδων.

 

Συμπτώματα Ραγάδας Πρωκτού

Οι ραγάδες παρουσιάζονται με οξύ και έντονο περιεδρικό άλγος κατά την αφόδευση. Παρουσιάζεται συνήθως μετά από επεισόδιο δυσκοιλιότητας. Οι ασθενείς συχνά χαρακτηρίζουν τον πόνο “σαν να αφοδεύουν σπασμένο γυαλί” και συνοδεύεται με μικρή ποσότητα αιμορραγίας φρέσκου αίματος.

 

Αντιμετώπιση Ραγάδας Πρωκτού

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών αντιμετωπίζεται επιτυχώς με συντηρητική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει κρέμες και ενέσεις botox. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών όμως θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση.

Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν την έσω πλάγια σφιγκτηροτομή και την χρήση κρημνών, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας επούλωσης της ραγάδας.

 

loogo

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον Dr. Παναγιώτη Γεωργίου:

+30 698 826 6898
info@georgioumd.gr